Зъбният камък е бактериална зъбна плака, която се  минерализира в продължение на няколко дни, тъй като не е била отстранена чрез ефективно миене на зъбите. Зъбната плака е съставена от остатъци от храната и бактерии. Тя започва да се образува през първите няколко часа след хранене или пиене на сладки или лепкави напитки, ако зъбите не са измити. Когато зъбите не се почистват старателно след хранене, бактериалната плака се калцира и втвърдява, като за няколко дни се превръща в зъбен камък. Някои хора са склонни да образуват бактериална плака по-бързо от други, което се дължи на състава на слюнката им,прием на вода, лекарства, патология, начин на живот, диета и др.
Зъбният камък може да бъде разположен над венеца и под венеца. Характерно е, че посоката му на нарастване е в посока на корена на зъба и с течение на времето „избутва“ венците и оголва зъбния корен. Зъбният камък и плаката причиняват възпаления на венците – гингивит и на пародонта – пародонтит и са постоянен източник на инфекция в устната кухина.Причините за образуването му са много, но по-често срещаните са: лоша устна хигиена, не добре изработени (надвиснали) пломби или окъсели корони, ортодонтски аномалии и апарати, медикаменти за общи заболявания, променящи pН на слюнката, и др.
В устата се характеризира като светло до тъмнокафяво оцветяване и отлагане в основата на зъбните шийки и се усеща като грапава повърхност по зъбите и често води до появата на неприятен дъх.
Почистването може да се извърши в едно или няколко посещения в зависимост от количеството зъбен камък. Има ръчни и машинни методи /ултразвук/.Методът за почистване с ултразвук е иновативен безболезнен или слабо болезнен и при желание на пациента може да се постави и упойка. Той се извършва със специален инструмент провеждащ ултразвукови трептения (ултразвуков скалер). Скалерът има специален накрайник, който трепти с много висока честота. Така при допиране на накрайника върху зъбния камък, той се натрошава на малки парчета и пада под действието на вибрациите.
При почистване с ултразвук се обикалят всички зъбни повърхности с подходящо избран накрайник.
След отстраняване на зъбния камък и плаката се извършва полиране на зъбните повърхности с четка и полирна паста или със AirFlow в зависимост от характера на налепите и състоянието на венците.
Почистването на зъбния камък се прави веднъж годишно, на 6 месеца или по-често в зависимост от скоростта на натрупването му.
При леки възпаления (гингивит) отстраняването на зъбния камък и назначаването на антисептични разтвори за жабурене е достатъчно.
При по-тежките заболявания на венците (пародонтит) почистването на зъбен камък трябва да е по-често и да се комбинира с кюретаж(дебридмънт на подвенечните коренови повърхности ).