Кариесът се развива незабележимо – в продължение на седмици или дори месеци – в началото на кариеса няма никакви симптоми. След това постепенно се появяват признаци, които с времето стават по-силни и болезнени.
Петното е едва забележимо върху емайла, който е деминерализиран от бактериите. Само дентален лекар или много наблюдателен пациент може да го открие на този етап.
Впоследствие се усеща болка, когато зъбът е изложен на топлина, студ, захар или киселинност и механични дразнители. Причината за образуването на кариеси са хранителните остатъци и промените на pH в устната кухина , при задържането на pH под 5,5 средата става подходяща за метаболизма на бактерии. Бактериите в зъбната плака превръщат захарите от храната в млечна киселина. Това  води до ново намаляване на рН в устната кухина, което от своя страна води до деминерализация на зъбния емайл. Тъй като емайлът губи своята здравина и твърдост, бактериите могат постепенно да проникнат в зъба, преминавайки през емайла, а след това през дентина и накрая през пулпата. Фактори като прием на някои лекарства (особено антидепресанти, които намаляват производството на слюнка, която е от съществено значение за регулиране на рН в устата), системни заболявания, намалено отделяне на слюнка, ретенционни фактори като ортодонтски апарати или дори зъбен камък увеличават риска от появата на кариеси.

Премахването на кариесите е от ключово значение за състоянието на зъбите, усмивката и общото здраве. В случай, че зъбен кариес остане необработен, той може да засегне нерва или напълно да унищожи зъба. Това води до сериозни увреждания, като например възпален нерв, абсцес, а дори и загуба на зъб.
Лечението за кариес включва почистване на болната част от зъба и поставяне на обтурация(пломба). Кариесът се премахва чрез използване на турбина и наконечник, както и различни пилители, в редки случаи се използват и ръчни инструменти. Възможно е да се наложи поставянето на изолационна подложка под постоянна обтурация, в случаи на по-големи кариеси,която ще защитава зъбната пулпа.
Обтурацията може да бъде от фотополимер или такава, която е създадена в зъботехническа лаборатория.
Неоперативно премахване на кариес – възможно при откриване на зъбния кариес в най-ранния етап от неговото развитие(тебеширенобяло петно без нарушаване на структурата на емайла). В тези случаи е възможно премахването да се осъществи успешно без отнемане от зъбната тъкан. Почиства се повърхността на зъба с четка и специална полираща паста. Нанася се реминерализиращ препарат и на пациента се дават инструкции за домашна грижа и хигиена със съответните препарати, възстановяващи минералния баланс в повърхностния слой на емайла.

Биологично лечение
При лечение на дълбок кариес в повечето случаи остава много тънка дентинова стена ( по-тънка от 0.5 мм), която разделя нерва от размекнатата тъкан на кариеса. Тази така останала стена е изключително уязвима и при почистването на кариеса много често се отстранява и се открива нерва на зъба. В миналото в такъв случай се е прилагало изваждане на нерва и запълване на кореновият канал (умъртвяване на зъба). Предвид последствията, до които води умъртвяването на нерва, е разработена методиката на биологичното лечение. Тя се прилага при зъби с дълбок кариес, при които дентиновата стена е много тънка и при такива зъби, при които е открит нервът. Задължително условие, за да се приложи и да е успешен методът на биологично лечение, е да няма спонтанна и нощна болка в зъба. Наличието на спонтанна болка показва, че нервът е инфектиран с бактерии от слюнката и започва развитието на пулпит, което прави методиката на биологично лечение несигурна и с непредсказуем резултат.
За биологично лечение се използват специални препарати на базата на съединението калциев хидроксид – Cа(OH)2.То притежава уникалната способност да стимулира клетките на зъбната пулпа да произвеждат и отлагат слой от специален дентин. При зъбите със запазена тънка дентинова стена се поставя малко количество Ca(OH)2 препарат в най- тънката част на дентина, след което се поставя подложка и пломба. Така поставеният препарат с времето води до образуването на защитен дентин и тънката дентинова стена става по-дебела и вече ефикасно защитава нерва на зъба.
При зъбите, при които е открит нервът (микрокомуникация), се преценява големината на разкритието и състоянието на нерва и ако е възможно се поставя MTA директно върху микрокомуникацията. След което зъбът се възстановява с пломба от Гласйономерен цимент и пациентът се поставя под наблюдение. Периодично през определен от лекаря по дентална медицина срок се правят контролни рентгенови снимки, на които се следи дали се образува защитен дентин. След образуването на достатъчен слой дентин се премахва най-горният слой на пломбата от гласйономерен цимент и се поставя окончателната пломба от фотополимер.Ако методът е извършен с калциев хидроксид,цялата пломба и подложка се премахват и зъбът се реобтурира При неповлияването на зъба от биологичното лечение се развива пулпит, което налага зъбният нерв да се извади и да се проведе ендодонтско лечение

Пломби от глас-йономерен цимент
Глас-йономерният цимент е съвременен материал, който се използва за подложки при дълбоки кариеси, за временни обтурации при постоянни зъби и за постоянни обтурации при млечни зъби.
При постоянните зъби глас-йономерният цимент се използва за временни пломби, предназначени да престоят по дълго време в устата ( в случай на биологично лечение). Специфичните показания за използването на този вид цименти се дължи на техните свойства. Глас-йономерните цименти се свързват химически с дентина на зъба, което осигурява голяма здравина на връзката между пломба и зъб. В състава на повечето от тях са прибавени малки количества флуор, които спомагат за реминерализирането и заздравяването на оставащите части от зъба. Цветът на този вид материали е близък до цвета на зъбите ,но все пак са по-бели и непрозрачни. От тях не се изработват пломби, които трябва да седят продължителен период от време поради факта, че те нямат достатъчна здравина и под действието на нормалните дъвкателни сили се изтриват с течение на времето, друг техен недостатък е и невъзможността да бъдат полирани до блясък. Глас-йономерните пломби са перфектни за използване при млечни зъби. Там те се поставят и остават често до падането на зъбчето. Това се дължи на факта, че са достатъчно здрави, за да устоят на дъвкателните сили до смяната на зъба, имат бял цвят, много лесно се поставят, и са по- слабо чувствителни към наличието на суха зъбна повърхност (При децата е много трудно да се поддържа идеално чиста и суха от слюнка зъбна повърхност – което е задължително изискваване за фотополимерни пломби.)