Зъбният камък е бактериална зъбна плака, която се е минерализирала в продължение на няколко дни, тъй като не е била отстранена чрез ефективно миене на зъбите. Зъбната плака е съставена от остатъци от храната и бактерии. Тя започва да се образува през първите няколко часа след хранене или пиене на сладка напитка, ако зъбите не са измити. Ако зъбите не се почистват старателно с четка след хранене, бактериалната плака се калцира и втвърдява, като за няколко дни се превръща в зъбен камък. Някои хора са склонни да образуват бактериална плака по-бързо от други, което се дължи на състава на слюнката им,прием на вода, лекарства, патология, начин на живот, диета и др.
Може да бъде разположен над венеца и под венеца. Характерно за зъбния камък е, че посоката му на нарастване е в посока на корена на зъба и с течение на времето „избутва“ венците и оголва зъбния корен. Зъбният камък и плаката причиняват възпаления на венците – гингивит и пародонта – пародонтит и са постоянен източник на инфекция в устната кухина.Причините за образуването му са много, но по-често срещаните са: лоша устна хигиена, недобре изработени надвиснали пломби или окъсели корони, ортодонтски аномалии и апарати, медикаменти за общи заболявания променящи pН на слюнката и др.
В устата се характеризира като светло до тъмнокафяво оцветяване в основата на зъбните шийки и се усеща като грапави повърхности по зъбите и често води до появата на неприятен дъх.
Почистването може да се извърши в едно или няколко посещения в зависимост от количеството отложен зъбен камък. Има ръчни и машинни методи /ултразвук/.Методът за почистване с ултразвук е иновативен безболезнен или слабо болезнен и при желание на пациента може да се постави и упойка. Той се извършва със специален инструмент произвеждащ ултразвукови трептения (ултразвуков скалер). Скалерът има специален накрайник, който трепти с много висока честота. Така при допиране на накрайника върху зъбния камък, той се натрошава на малки парчета и пада под действието на вибрациите.
При почистване с ултразвук се обикалят всички зъбни повърхности с подходящо избран накрайник.
След отстраняване на зъбния камък и плака се извършва полиране на зъбните повърхности с четка и полирна паста или със AirFlow в зависимост от характера на налепите и състоянието на венците.
Почистването на зъбния камък се прави веднъж годишно, на 6 месеца или по-често в зависимост от скоростта на натрупването му.
При леки възпаления (гингивит) отстраняването на зъбния камък и назначаването антисептични разтвори за жабурене е достатъчно за оздравяване на пациента.
При по-тежките заболявания на венците ( пародонтит) почистването на зъбен камък трябва да е по-често и да се комбинира с кюретаж(дебридмънт на подвенечните коренови повърхности ).