Пародонтитът е възпалително заболяване от инфекциозен произход, което засяга пародонталната тъкан, по-специално венците и алвеоларната кост, към която са прикрепени зъбите. Пародонтитът е по-късният етап на нелекувания гингивит. Поради натрупването на плака по зъбите и под венците възниква възпаление, причинено от бактериална инфекция.
Пародонтът е комплекс от венец, зъб, епително прикрепване и съединителнотъфанни влакна,и алвеоларната кост. Когато бактериите разрушат епителното прикрепване,което е анатомичната граница между венеца и зъба, те премахват защитната бариера между зъба и венеца. Това е причината за пародонтита.
Повечето случаи на пародонтит са свързани с неефективно миене на зъбите и нелекуван гингивит, който се е развил.
Най-добрият начин за предотвратяване на пародонтита е да се лекува гингивитът възможно най-скоро, когато се появи. За да предотвратите гингивит, е важно да поддържате безупречна устна хигиена. По този начин не позволявате на плаката да се разпространи и да се минерализира в зъбен камък. За тази цел е важно да миете зъбите си поне два пъти дневно в продължение на поне 2 минути. Важно е също така да използвате конец за зъби или междузъбни четки, както и антиплакова вода за уста, за да отстраните плаката там, където четката за зъби не може да достигне, особено между зъбите. Освен това е препоръчително денталния лекар да премахва зъбен камък два пъти годишно.